Valtiovarainministeriö julkaisi 16.5.2008 valtionhallinnon tuottavuusohjelman väliarviointiraportin. Raportti jäi lähes huomiotta julkisuudessa ilmeisesti samaanaikaan käsittelyssä olleen yliopisto-välikysymyksen takia. Raportti antaa tosi rankkaa kritiikkiä koko tuottavuusohjelmaa kohtaan hyvin samoilla argumenteilla kuin esimerkiksi yliopistoväki on ohjelmaa arvostellut. Erityisen rankkaa kritiikistä tekee se, että sitä raportissa antaa VM:n itse palkkaamat hallinnonarvioinnin ammattilaiset.

Toistaiseksi ainut raporttia uutisoinut media on YLEn uutiset, joka käsitteli raporttia tv-uutisissa 25.5.2008. Siinä raportin laatinut konsultti toteaa suoraan, että tuottavuusohjelma on ennen kaikkea henkilöstönvähennysohjelma. Ohjelmalla leikataan julkisen sektorin työpaikkoja. Näyttöä sen tuottavuutta kohottavasta vaikutuksesta ei ole. Hanke on toteutettu kehnosti. Siinä ei ole noudatettu hyvää hallintotapaa, vaan leikkaukset on runnottu valtionhallinnossa ylhäältä alaspäin niin, ettei hallinnonaloilla ole ollut mahdollisuuksia osallistua niistä päättämiseen. Tämän lisäksi leikkaukset on kohdennettu summamutikassa ja niiden vaikutuksia on vaikea seurata.

Uutisessa valtiovarainministeri Katainen kommentoi raporttia ainoastaan, että tuottavuusohjelmaa jatketaan, koska se on hallitusohjelmaan kirjattu. Tärkeää on nyt vain supistaa julkista työvoimaa, että työntekijöitä riittäisi myös yksityiselle sektorille. Tässä voi vain ihmetellä mihin ovat kadonneet kaikki ne kauniit ajatukset, joita tämän ohjelman ja esimerkiksi VPJ:ien käyttöönoton yhteydessä on viljelty. Niissähän on puhuttu mm. valtion palvelujen parantamisesta ja valtiosektorin houkuttelevuuden lisäämisestä työnantajana. Onko nykyisen hallituksen poliittinen tavoite lopulta vain typistää rajusti valtiosektoria keinolla millä hyvänsä?

Tuottavuusohjelman jatkaminen nykyisillä eväillä herättää kauhukuvan siitä, että jonkun vuoden päästä meillä on valtio, jonka työvoimaa on karsittu rankasti, tehtäviä ei ole vähennetty eikä toiminnan "tuottavuus" ole kohonnut. Käytännössähän tämä tarkoittaa, että jäljellä oleva henkilöstö voi pyrkiä hoitamaan tehtäviään, mutta mitään mahdollisuuksia siinä onnistumiseen ei ole. Tämänkaltaisiin tilanteisiinhan on jo nyt törmätty yliopistojen lisäksi esim. poliisissa, alueellisissa hälytyskeskuksissa, rajavartiolaitoksessa ja puolustusvoimissa. Mitähän vielä pitäisi tapahtua, että hallitus ja sen uusliberalistiset aatteet kohtaisivat realiteetit, jotka asettaisivat aatteellisuudelle jonkinlaiset rajat?

Tuottavuusohjelman väliarviontiraportti
VM:n tuottavuusohjelma